Logitech G910 Orion Spark Review

G910 Orion Sparks je Logitechova najnovija gaming tastura ove godine. Logitech G910 tastatura donosi nam dosta prilagodljivih karakteristika od podešavanja osvetljenja i programiranja tastera, novi Key Switch dizajn i integracija za smartphone i tablet uredjaje. Ovo je solidna tastatura koja je napravljena za pro gejmere, ali i casual igrače koji žele nešto više od standardne računarske opreme.
 
Logitech G910 Orion Spark Review   

 
Logitech G910 Dizajn
G910 Orion Spark gaming tastatura spada u rang tastatura: Roccat Ryos MK Pro ili the Mad Catz S.T.R.I.K.E. TE. On nam donosi kompletan layout sa mehaničkim tasterima, programabilnih tastera, i niz prilagodljivih funkcija. G910 nudi nam punu QWERTY tasaturu, 10-tastera numerički pad, tastere za media kontorle, i dugme sa kojim ćete ugasiti Windows key taster kako ne bi slučajno izlazili iz igrice. Za razliku od Roccat MK Pro tastature, G910 nema dodatne USB Portove, ali ovo ujedno i znači da Vam treba samo jedan USB port kako bi konektovali tastaturu za Vaš PC računar.
 
                         
 
Neke od extra funkcija privućiće igrače. Na primer postoje 5 programabilnih taster na samom kraju leve strane tastature i iznad F tastera dodatnih 4, profile tasteri (M1-M3), što nam donosi ukupno 27 programabilnih makro tastera. Snimanje macro na tasterima je jednostavno, samo pritisnete Macro Record dugme (MR) i podesite željeni G taster. Tastatura ima pozadinsko osvetljenje, svaki taster ima svoju posebno LED diodu, na kojem možete podesiti posebnu boju. Podešavanja osvetljenja tastera rešavate uz pomoć Logitech gaming software, koje možete skinuti direktno sa Logitech websiajta. Tu je i par fizičkih podešavanja, zahvaljujući zglobu za odmaranje ruke koju kačite na donjem delu tastature.
 
G910 dolazi sa nekoliko interesantnih osobina, a jedan od njih je unikatan dizajn ivica povšine tastera. Na sam unikatan dizajn površine tastera utiču dve osobine. Prvi je umesto laganih prelaza sa tastera na taster korisnici će imati problem da se naviknu jer za raziku od ostalih tastatura prste ćete morati da dižete više kako bi prešli na drugi taster. Druga osobina je da su tasteri dosta odvojeni jedni od drugih. Ovde se radi o three-facet dizajnu koji smo našli da je skroz ok za gaming, dok će praviti dosta problemima korisnicima koji vole da kucaju tekst, ili da kodiraju. Možemo reći da je osećaj tastera drastično drugačiji i da nismo nikad naišli na ovakav dizajn pa će sigurno u početku biti malo neobično novim korisnicima, kao i da se naviknu na isti. Pored ove osobine još jedna stvar nam govori da je ovo više gaming tastatura nego tastatura za brzo kucanje, a to je dodatno osvetljenje na tasterima WASD i strelicama.
 
Prekidači na tasterima su takodje novi. Razvijeni su u partnertsvu izmedju Logitecha i japanskih dobavljača Omron: Novi prekidači zovu se Romer - G i alternativa su popularnom Cherri MKS brendu. Novi prekidači na tasterima nude isti zvuk i brzinu mehanizma, ali stvarni dizajn je razlićit od Cheri MKS-a. Tačka aktivacije tastera nalazi se na prvih 1.5mm hoda, što je skraćen hod aktivacije.
 
Drugi jedinstven dizajn element ove tastature je Smartphone docking station, koji je ugradjen na vrh tastature. To je jednostavno postolje za Vaš smartphone, ali je Logitech takodje ponudio i besplatnu Android / iPhone aplikaciju koja se vezuje za Logitech Gaming Software na vašem računaru preko WIFI mreže. na ovaj način Logitech menja built-in display koji smo imali prilike da vidimo na G19 tastaturi, sa Smartphone uradjajem koji svi gejmeri sada poseduju u svom džepu. Ovo je stvarno lepa ideja, ali je iritantno što se nisu setili da naprave dock station sa punjačem, ili bar mesta da se uredjaj poveže sa konektorom punjača.

Software i Smartphone App

     
 
Logitech Gaming Software funkcioniše ne samo kao klasičan drajver za PC uredjaj, on donosi paket raznih podešavanja za Logitech G910 Orion Spark tastaturu. U njemu možete podesiti osvetljenje na tasterima, čak i pogledati analitiku koji ste taster najviše koristili. Preko LGS-a možete programirati G makro tastere.

Pored podešavanje same tastature, Logitech takodje ohrabljuje svoje kupce da koriste Smartphone dock na tastaturi za svoje telefone ili tablete i instaliraju Logitech Arx Control App. Uz pomoć ove aplikacije možete pratiti PC Performanse (Kolko je CPU i Ram u upotrebi, kao i temperatura vašeg procesora i grafičke kartice), kontrolu ostalih logitech uredjaj, što vam dodje kao dodatni ekran za podešavanje vaših periferija u toku igre kako ne bi ste izlazili iz iste. Logitech nam obećava da ćemo uskoro videti listu igara koje će podržavati ovu aplikaciju, ali za sada lista podržanih igrica je vrlo mala. Ono čemu najbolje može da Vam trenutno služi je da samo podesite preko njega vašu logitech tastatura ili miša.

Performanse

Koristio sam G910 tastaturu nedelju dana, uz svoj svakodnevni rad, kao i za igranje. Klasično korišćenje G910 tastature pokazao prilično dobro ali dizajn kapica tastera govori mi da je jasno napravljen za igre, a manje za kucanje i programiranje. Razlike izmedju desnih i levih kapica su primetni što može da izbaci iz hoda u toku kucanja bilo kog daktilografa. Funkcije tastera su bile odlične i brze, medjutim opet se vraćamo na to da nam je trebalo malo vremena da se naviknemo na novi osećaj i Romer - G prekidače. Gde je G910 najbolje svoj posao je gaming. Dizajn za igranje je bio savršen tasteri na levoj strani su odlično napravljeni za osećaj korišćenja leve ruke i najviše je usmeren ka WASD tasterima. Posle 4 sata raidovanja u World of Warcraftu izvajani tasteri su bili stvarno udobni i dosta mnogo je doprineo boljem igranju. Ono što je bilo interesantno kada govorimo o osvetljenju tastera, je mogućnost da za svaku igru podesite koji će tasteri da vam svetle i kojom bojom, što će Vam pomoći lako da se snadjete korišćenjem iste.

               

Zaključak
Logitech G910 Orion Spark je čvrsta Gaming Tastatura sa interesantnim funkcijama, ali možda više orijentisana za igrače. Dok su prilagodljive karakteristike raznolike, dizajn - posebno asimetrična distribucija izvajani kapaka na tasterima koji su korisni po nama samo za igranje, ali ne i za svakidašnju produktivnost. Naš izbor više bi išao prema Logitech G710+ tastaturi, ali ovo ne mora da znači da G910 ne valja. Ona je najbolja tastatura koju smo imali prilike da isprobamo za igranje. Ukoliko koristite računar za profesionalno igranje igrica, mi vam toplo preporučujemo Logitech G910 Orion Spark jer je ona za to i napravljena.

Copyright © 2005 - 2014 AdriaCraft - Adriatic Gaming Community Fansite All right reserved / Sva prava zadržana.
Posetioci ovih stranica obavezuju se da će poštovati uslove iz Pravila o korišćenju web stranica adriacraft.net. Pročitajte tekst: Uslovi korišćenja.
Website designed by AdriaDev