BlizzCon 2010 Coverage: StarCraft II Multiplayer

BlizzCon 2010 Coverage: StarCraft II Multiplayer
 
Development Stage: StarCraft II Multiplayer (22:30 - 23:30)
 
Tu su David Kim, Matt Cooper i Dustin Browder! Pričaće o onome šta planiraju i kako balansiraju igru u multiplayeru.
 • Svaka alatka koju je blizzard ikada probao za balans nije uspela 100%. Rešenje je bilo da se sve alatke koriste u isto vreme! Na primer neke:
 • Community! Fansajtovi, igrači, pro igrači i njihov feedback o samoj igri. Community je najbolji izvor balansiranja same igre, i prosto što se više postuje i igra to će igra biti balansiranija.
 • Pro feedback je komplikovan, jer pro igrači se uvek fokusiraju na jednu rasu, i ne predstavljaju uvek isti, objektivni feedback za balans.
 • Tournament igre su najbolji izvor saznanja za bagove i sitne greške u igri.
 • Fruit Dealer je pobedio kada su svi mislili da su zergovi bili underpowered i tako blizzard je ostavio zergove za sada i optimizovali ostatak igre u detalje.
 • Igra se ne balansira samo za diamond ligu, jer ako neko u bronze pobeđuje na vrlo čudan način, naravno da će se igra patchovati kako bi se i druge lige izblansirale bez stvaranja dodatnih problema i imbalansa.
 • Spreadsheetovi su vrlo korisni za analiziranje damage per seconda, udarca, random brojeva i analiziranje svih igara. Igra je vrlo kompleksna kada krene borba, i tako mora svaka stotinka da se računa.
 • Programi specijalizovani u analizi microa, terena, i borbe resursa, gde se računa koliko resursa je izgubljeno, koliko je sačuvano i sve ostalo nakon borbe određenih vojski.
 • Blizzard naravno ima replayeve svih živih igrača na battle.netu, i prosto na taj način mogu da subjektivno ocene vašu igru i tako vide koje jedinice jesu izbalansirane a koje ne, i kakve situacije mogu da se dogode.
 • Vrlo kompleksa matematička procedura se koristi za prosek pobeda između rasa, i postoji u pozadini ratio pobeda svih mogućih liga i rasa.
 • Pro igrači sa njihovim feedbackom (subjektivnim) donose dosta interesantnih informacija oko blanasa direktno blizzardu.
 • Blizzard će i dalje gledati najviše PvT matchup, i svestan je da ovakav matchup ima nekih problema. Analiza i dalje traje vrlo aktivno širom sveta.
Q/A:
 
Q: Da li ćemo moći ikada da igramo offline i da uzimamo achievemente?
A: Pričaćemo o tome, ali ne trenutno.
 
Q: Šta mislite da ubacite bonus damage na mutalisku na +3 light?
A: Ne verujemo da mutalisk ima problema trenutno. On jeste jak na početku air wara, ali kasnije je zaista izbalansiran.
 
Q: Kada ćemo imati full customizable keybindinge?
A: Postoji interfejs za to. Ali je zaista komplikovan. Moramo da ga uprostimo i onda ćemo ga izbaciti vrlo uskoro za vas u patchu.
 
Q: Kada će custom map marketplace izaći?
A: Verovatno kada izađe HotS.
 
Q: Proxy rushevi ili Thor rushevi... kako pokušate da izbalansirate te strategije?
A: Vrlo lako izbalansiramo ovakve strategije, jer ti rushevi nisu nepobedivi, i jesu jedna opcija za napad. Koristie radnike, radite nešto sa t1, i prosto ako ste igrali multiplayer challenge biće vam mnogo lakše!
 
Q: Kako da kaunterujem mass hidre sa protosom?
A: Zavisi šta je mass, ali definitivno želite da izbacite hidre sa creepa i da ih napadnete sa brzim jedinicama. Zealot charge, sentryji.
 
Q: Da li ćete unaprediti scorescreen gde ćemo moći da vidimo mnogo više detalja, damage, jedinice, resursi, apm graf itd?
A: Mnogo ćemo unaprediti score screen. Najkasnije u HotS. Definitivno.
 
Q: Da li je bila ideja da zerg uvek outmacroje protivnike pošto ne može da napravi choke i da funneluje jedinice tek tako kao što rade terani i protosi?
A: Zergovi su unikatni, mi želimo da terani budu choke rasa, dok su zergovi swarm rasa. Želimo da vidimo mnogo creepa na mapi, želimo da vidimo haos na mapi i invaziju overlordova kao što radi Fruit Dealer. Morate da budete agresivni i u macrou.
 
Q: Da li mislite da warp gate tehnologija dolazi previše rano?
A: Nadamo se da je warp gate sasvim ok. Jer, zerg može da rodi od jednom 25 zerglinga na primer, terani mogu da imaju reaktore i mule boostove, pa tako mislimo da warp in rushevi nisu više toliko efikasni :)
 
Q: Da li mislite da je hunter seeker missile underused?
A: Nerfovali smo Ravene zbog toga što strategije sa hunter seeker missile mogu biti zaista ružne i neizbalansirane. Ali takođe nećemo ni buffovati. Slažemo se da je missile malo sada underused. Videćemo!
 
Q: Kako gađate patcheve za tournamente?
A: Trudimo se da major tournamenti ne budu pogođeni glavnim patchevima kada je neko bitno finale. Trudimo se da razvijemo tournament servere gde ima nezavisnih verzija igara i da se tournament održi na istoj patch verziji kroz ceo svoj tok.
 
Q: Što thor pobeđuje 1v1 protiv Ultraliska?
A: Jer nisu namenjeni da ih tako napadnete. Oni imaju svoju posebnu ulogu za određene situacije. Nećete koristiti ultraliske da ubijete thorove ako pored toga ima marinaca!
 
Q: Da li imate statistike koje računaju i gde se igrači spawnuju i njihov win loss ratio tada?
A: Da, možemo da vidimo gde su se spawnovali igrači i videti ako su zbog toga pobedili ručno, ali sistem očigledno ne može da nam kaže da je jedan igrač pobedio jer se spawnovao direktno iznad drugog i takve stvari :)
Copyright © 2005 - 2014 AdriaCraft - Adriatic Gaming Community Fansite All right reserved / Sva prava zadržana.
Posetioci ovih stranica obavezuju se da će poštovati uslove iz Pravila o korišćenju web stranica adriacraft.net. Pročitajte tekst: Uslovi korišćenja.
Website designed by AdriaDev